Grönsaksguide / Tillagning / Förvaring

En tomat är en tomat (för det mesta i alla fall), men vad gör en med en kålrabbi? Går det att göra något annat med purjolöken än att använda den som smaksättare i soppor? Och hur förvaras fänkålen bäst? Här har vi samlat lite tillagningstips och information 
om förvaring för bäst hållbarhet.

Basilika

Mat

Basilika är en omtyckt krydda i stora delar av världen.

Använd bladen i rätter med tomat, på pasta, fisk, gröna sallader och finhackad i couscous och andra kornsallader. Självklar är numera också den klassiska peston där du blandar basilika med olivolja, pinjekärnor, havssalt, parmesanost och vitlök. I varma rätter ska du först blanda ner basilikan precis innan servering eftersom värmen förstör bladens smak och arom.

Förvaring

Klippt eller plockad basilika ska förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och ätas inom ett par dagar.

Bataviasallat

Mat
Bataviasallat har länge varit en mycket uppskattad huvudsallat, framför allt i Frankrike. Den är nästan lika spröd som isbergssallat, men smakar mer och är mera näringsrik. Smaken är mild och fin. Bataviasallat används som annan huvud- eller plocksallat, ensam eller blandad med andra sallatsorter.
Förvaring

Förvaras i kylskåp, helst i plastpåse. Hållbarheten är cirka en vecka

Betor

Mat

Alla sorters betor kan ätas såväl råa som ugnsbakade, stekta och kokta. Testa färska kokta rödbetor med en rivig senapsdressing och hyvlad parmesan – det är en delikatess. Eller riv rödbetor och morötter och blanda till en råkost som fullkomligen exploderar i färg. Gillar du inlagda rödbetor så lägg in dem själv – det blir så mycket godare!

Och förresten: Släng inte bort blasten från nyskördade rödbetor! De späda bladen smakar gott och blir dekorativa i en sallad.

Förvaring

Förvara rödbetor mörkt och svalt, helst i en lufttät behållare.

Brysselkål

Mat
Brysselkål kan ätas råriven eller hackad som råkost eller i sallader. Vanligen kokas den, men kan användas i grytor, gratänger m.m. som annan kål. Den skall inte kokas för länge för då blir den mjölig, tråkig och förlorar värdefulla vitaminer. Krispigheten bör finnas kvar. I grytor läggs de i mot slutet. Passar bäst till kött- och korvrätter. Kokt som ensamrätt är den god med lite smör och salt. Helst lätt sjuden (5-10 min) och allra helst ångkokad, för att behålla krispighet, färg och vitaminer.
Förvaring
Förvaras kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, ett par veckor. I rumstemperatur upp till en vecka. Känslig för uttorkning och etylen som utsöndras främst av äpplen och tomater.

Chili

Mat

Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor, och man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnaderna. I början smakar all chili bara starkt, men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de subtila smaknyanserna. Chili smakar också olika beroende på om den är färsk eller torkad. Prova dig fram – men var försiktig!

När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta händerna med detsamma, för det gör riktigt ont att få chilisaft t.ex. i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i frön och fröfästen, så älskar du hetta kan du låta fröna vara kvar när du gör i ordning din chili.

Förvaring

Färsk chili håller bäst i kylskåp. Packa in frukterna i hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor.

Fänkål

Mat

I rått tillstånd trivs fänkål i sallader, gärna ihop med t.ex. hackade aprikoser, plommon, rostade nötter och en god, stark och syrlig oljedressing. Vill man göra det enklare för sig är det bara att skära fänkålen i skivor och marinera dem i en blandning av lite god olivolja, citronsaft, dill och havssalt. Skiva gärna fänkålen lövtunt på mandolinjärn och lägg de råa fänkålsskivorna i iskallt vatten innan de blandas med övriga ingredienser så blir de ännu krispigare. Den dillaktiga blasten kan användas som grön topping, även den med toner av lakrits.

Använder du fänkålen i varma rätter kan den fungera som sommarens ”rotfrukt” i grytor, eller lätt ångad och marinerad som tillbehör till pastarätter. Ångade tärningar av fänkål är också jättegott i t.ex. couscous och bulgur som tillbehör till fisk. I Italien är en fänkålsklassiker att ånga den mör och därefter gratinera med parmesan under ugnsgrillen.

Förvaring
Fänkål kan hålla ett par dagar i rumstemperatur och upp till tre veckor i kylskåp. Lägg fänkålen i grönsakslådan så håller den sig fräsch och krispig.

Grönkål

Mat
Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat.
Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen. Det lättaste sättet att äta välsmakande grönkål på är att strimla eller hacka bladen grovt och göra en sallad med apelsintärningar, rostade nötter och en god dressing – gärna med lite honung, apelsinsaft och olivolja.
Förvaring

Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.

Gul lök (färsk)

Mat
Färsk lök är mild, de skarpare smakerna har ännu inte utvecklats.
Krångla inte till det. Det enda som egentligen behövs är tillagning med lätt hand och lite salt och lite smör.
Grilla den på indirekt värme på grillen. Att den är lite sotig utanpå gör inget när den är så söt, krämig och god inuti.
Ta vara på blasten till grytor, soppor och sallader. Det finns proffskockar som menar att det är den absolut godaste delen på löken. Behandla den som purjolök om du är osäker.
Tips!  Grillad färsk lök med romescosås.
Förvaring

Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.

Gurka

Mat
Slanggurkor tillhör familj gurkväxter och är nära släkt med bl.a. melon, pumpa och squash. De är klättrande eller markkrypande växter. Gurkans härkomst är från Indien och den har odlats i 3000 år.

Rå slanggurka används skivad eller hackad i salladsblandningar, som smörgåspålägg, garnering, eller som tillbehör till fisk, kött eller andra maträtter. Råa tjockare skivor kan fungera som botten i cocktailtilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip.
Förvaring
Förvaras
 bäst vid +12°C. Skadas av för hög eller för låg temperatur. Gärna i lufttät behållareeller plastpåse för att  minska uttorkning.

Koriander

Mat
En av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina, Egypten och intilliggande länder och sägs vara den mest använda bladkrydda i världen.

Koriander passar till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor, risrätter och ägg, som brödkrydda, till (sill-)inläggningar och i efterrätter. I Indien görs en vanligt förekommande chutney på stötta korianderblad, chilipeppar, vitlök, senapsolja och salt.
Förvaring

Skördat
Koriandernippe förvaras svalt, hållbar cirka en vecka. Korianderblad kan frysas.

Kålrabbi

Mat
Kålrabbi är en underart av kål. Det är en ganska ung kåltyp, som först dök upp i början av 1600-talet i Europa. Det är den uppsvällda stamdelen av växten som används och då skalad.

Fruktköttet är vitt med spröd, knaprig konsistens. Färsk påminner smaken om rädisa/blomkål och kokt om kron­ärtskocka. Till sin karaktär är kolrabbi en rotfrukt och kan användas som sådan. Kan ätas som råkost, kokas eller stekas.

Kålrabbi är i Sverige en underskattad produkt, som sällan finns med i kokböcker. Men vi rekommenderar den färsk i sallad, till ost och dip, i soppa och till maten. Kan ätas hel (kokt som rödbetor), med smör och salt.
Koktid: Hel: 10-20 minuter. Bitar: 5-10 minuter.
Prova med sticka = svagt motstånd modell potatis
Förvaring
 I kylskåp. Hållbar i ett par veckor.

Mangold

Mat
Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig hellre med spenat och kan också i mångt och mycket tillredas som sådan. Det vill säga färsk i sallader – använd då helst de späda skotten – eller, om bladen är större, kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid. Mangold kan behöva lite smakhjälp i form av fett och kryddor för att helt komma till sin rätt. Smaksätt t.ex. med matlagningsgrädde och något smakrikt som senap, citron, chili, vitlök eller madagaskarpeppar.
Förvaring
Mangold har relativt kort hållbarhet och bör helst förvaras längst ner i kylskåpets grönsakslåda.


Mizunakål

Mat
Mizuna är en mångsidig sallatssort som kan ätas rå, t.ex. i sallad, grillas och serveras med höstens goda makrill. Man kan även vända ner den i en gryträtt några minuter innan det är dags för servering. Mizuna går också att steka på hög värme i någon minut eller så. Tillsätt sedan soja och citron så blir det extra gott.
Förvaring
Mizuna ska förvaras på samma sätt som andra grönsaker: i en lufttät behållare i kylen. Vid rätt förvaring håller den i 3-4 dagar.

Morot

Mat
Morötter kan kokas till soppor, wokas, användas i grytor, ugnsstekas eller ångkokas lätt. Späda morötter med blast är en riktig delikatess på grillen. Morötter är också bra som utfyllnad, t.ex. rivna i en god köttfärssås eller blandade i färsen till pannbiffar. På så sätt ger de god sötma och smak
Förvaring
Morötter förvaras bäst svalt. Ta av blasten och förvara rötterna i en påse i kylskåpet. Morötter med blast har kort hållbarhet och blir ganska fort mjuka. Morötter utan blast kan hålla i 2-3 veckor.

Pak Choi

Mat
Pak choi går att äta såväl rå som tillagad. Tillagad används den ofta i asiatiska wokrätter och i soppor. då gärna med smaker som ingefära, chili och/eller vitlök. Den ska tillagas varsamt så att den behåller sin gröna färg och krispighet. Både de vita stjälkarna och de gröna bladen kan ätas råa i sallader.
Förvaring
Pak choy kan förvaras 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåpets grönsakslåda. Går även bra att förvälla och frysa in för att användas senare.

Palmkål

Mat
Palmkål kallas också för svartkål. Vår palmkål är en Kulturarvssort Från 1800-talet. Används färsk eller tillagad som grönkål eller spenat. I soppor eller lätt kokt eller ångkokt. Skär bort den ljusa mittstocken innan tillagning.
Tips: Repa palmålsbladen från stjälkarna. Koka bladen i ett par minuter. Häll av vattnet. Låt svalna något och krama ur vätskan. Fräs vitlök och chili i olivolja någon minut. Tillsätt vispgrädde och låt koka ihop,. rör i riven parmensan och hackad kokt kål. Vänd ner nykokt pasta.
Förvaring
Svartkål förvaras bäst i kylen, gärna vattenstänkt i en plastpåse för att behålla spänsten. Eller repa svartkål, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.


Persilja

Mat
Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Det finns två varianter – kruspersilja med små krusiga blad och bladpersilja med breda, släta blad. Använd kruspersilja till varma rätter och som topping och bladpersilja till t.ex. pesto och marinader.
Vårt tips! Gör din egen veggomajonäs med persilja nästa gång du har ugnsrostade rot och/eller kålfrukter på menyn.
Förvaring
Liksom andra färska bladgrönsaker bör persilja förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåpet. Hållbarheten är 4-5 dagar om du vill ha kvar maximal smak. Men du kan också hacka persilja och frysa in

Potatis

Mat
Potatisen har sitt ursprung från norra Sydamerika där potatis har odlats i flera tusen år. Upptäckten av Amerika på 1500-talet medförde att européerna fick kännedom om potatisen, men först på 1700-talet fick den på allvar betydelse, särskilt i England, Irland och Frankrike. Jonas Alströmer införde potatisen till Sverige 1730.

Koka den, stek den, baka den. Potatisen kan användas på otaliga sätt men en sak är säker – man kan aldrig vara helt fel ute med en perfekt kokt potatis: Lägg potatisen i en kastrull med kokande vatten och salt. Koka potatisen nästan mjuk, stäng sedan av plattan och låt potatisen dra färdigt i kokvattnet. Häll av vattnet och lägg på locket så potatisen håller sig varm fram till servering. Ska du göra potatismos? Vänta med att tillsätta salt tills potatisen är kokad och mosad, moset blir då lätt och luftigt.
Förvaring
Potatisen ska förvaras svalt och mörkt, i en mörk källare eller i kylskåpets grönsakslåda. Potatisens hållbarhet varierar efter sort men de flesta sorter smakar bäst de första två veckorna.

Piplök

Mat

 Piplöken är en perenn som har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Denna härdiga lök kallades i Norrland vinterlök eller kållök. Det är en primör som grönskar tidigt. De kraftiga stråna kan användas färska eller tillagade till det mesta - särskilt gott till alla slags äggrätter. Också blommorna är ätbara och läckra att strössla i sallader av alla slag.

Förvaring

Överskott kan skivas och frysas in för användning året om. Man kan också torka hackad lök och använda i bordssalt.

Purjolök

Mat
Purjolök tillhör lökfamiljen och har en mild löksmak.
I Sverige har vi historiskt sett använt purjolöken mycket som smaksättare i soppor och där är den också svår att vara utan. Men låt dig inte begränsas – purjolök är fantastiskt till så mycket! Ät den ångkokt, stek den på svag värme och servera med en smakrik dressing, använd den i paj, i wok, ugnsstekt med rotfrukter, finhackad i kalla såser. Prova också att använda den färska, gröna purjolöksblasten som örtkrydda – det blir både dekorativt och smakar gott. Hacka blasten superfint och strö t.ex. över sallader eller på en äggmacka.
Förvaring
Förvara purjolöken mörkt och svalt (vid max 5 grader) i en lufttät behållare. Då kan den hålla sig spänstig i nästan 2 veckor.

Rabarber

Mat

I pajer och kakor, rabarbersaft, som kompott till stekt kyckling eller i hemkokt marmelad.

Förvaring

De röda och gröna rabarberstjälkarna har ett par dagars hållbarhet i rumstemperatur. I en lufttät behållare i kylskåpet kan de däremot hålla några veckor.



Rotselleri

Mat 

 Smaken är kraftfull, lätt sötaktig, som ibland kan bli alltför stark för att passa som råkost. Den kommer bäst till användning i soppor och grytor. Den kan också skäras i skivor, förvällas eller stekas som vegetariska biffar. Rotselleri skalas genom att halvera den och sedan skära bort den bruna utsidan med kniv.

Rotselleri passar exempelvis med rökt lax, lammfiol, skinka, majonnäs, ingefära, valnötter, grönmögelost.

Förvaring
Förvara rotselleri i kylen, gärna i plast eller i en lufttät behållare. Puread, förvälld eller tillagad rotselleri går bra att frysa.

Ruccola

Mat
Ren ruccola passar riktigt bra till nötkött. Njut av ruccola till en klassisk carpaccio med parmesan och pinjenötter eller använd ruccola istället för vanliga sallatsblad i din hemlagade burgare. Du kan vända nykokt pasta med ruccola, solmogna tomater, parmesan och en god olivolja eller blanda de smakrika bladen med andra sallatssorter till en fräsch grönsallad. Testa även att göra pesto av ruccola mixad med olivolja, vitlök, rostad mandel, parmesan, havssalt och citronsaft. Du kan också använda bladen som örtkrydda, finhackade över dina varma rätter, soppor eller på en tomatsallad.
Förvaring
Ruccolan håller i ca en vecka i kylen. Däremot klarar de sig endast en dag i rumstemperatur.

Rädisa

Mat
Det allra vanligaste sättet att njuta av rädisor på är att blanda ner dem i sommarsalladen eller skiva dem på en smörgås. Prova även att koka rädisor i någon minut. Lägg på en rejäl klick smör och strö över havssalt. Rädisor innehåller samma enzym som exempelvis pepparrot och som ett alternativ prova riven rädisa på stekt eller kokt fisk. Det smakar fantastiskt.
Tips! För att få rädisorna så krispiga som möjligt, lägger man dem i kallt vatten med isbitar i ett par timmar innan servering.
Förvaring
Rädisor håller längre utan den gröna blasten. Nyp av bladen, skölj rädisorna och förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Då håller de i ungefär en vecka.

Rättika (röd)

Mat
Rädisans mindre kända storebror.

De flesta rättikor har ett lite grovt skal och måste därför skalas innan tillagning. Ät rättika rå skuren i stavar på samma sätt som rädisor, använd den i en sallad eller riv den och blanda med en krämig, lite sötare dressing. Rättika kan också få puttra med i grytor eller soppor.

Rättikan är populär i de japanska och kinesiska köken, låt dig gärna inspireras av dem! Prova t.ex. att skära rättikan i lövtunna skivor och vänd dem med en dressing av olja, vinäger, finhackad chili och ingefära. Ät till sushi eller stekt fisk.

Förvaring
Rättika har lång hållbarhet – 2-4 veckor. Förvara rättikan i en lufttät behållare i kylskåpet och fräscha upp den genom att lägga den i kallt vatten en stund innan användning.

Salladssenap

Mat
   Salladssenap har en behaglig senapshetta som mildras betydligt om de anrättas. Påminner om den japanska pepparroten wasabi i smaken. 
Används som smaksättare
i sallad eller i wok. Jag brukar finhacka
bladen och göra en sallad
tillsammans med grönkål,
lite citron, honung, saltade jordnötter och
crème fraiche eller liknande. Förvaring Bör liksom andra färska
bladgrönsaker förvaras i en
lufttät behållare eller i ett
glas med lite vatten i
kylskåpet.Hållbarheten är 4-5
dagar om du vill ha kvar
maximal smak. Men du kan också
hacka och frysa in.

(Sibirisk bladraps) Grönkål

Mat

En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat.

Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen. Det lättaste sättet att äta välsmakande grönkål på är att strimla eller hacka bladen grovt och göra en sallad med apelsintärningar, rostade nötter och en god dressing – gärna med lite honung, apelsinsaft och olivolja.

Förvaring

Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.

Sodaört

Mat
Växt från Japan som ibland kallas "sjögräs på land". De späda skotten kan användas i sallad och har en salt och lite mineralisk smak. Stjälkarna är goda att ångkoka och påminner om spenat i smaken. Växten är rik på vitaminer och mineraler. I Japan brukar örten ångas, användas i soppor och röror eller läggas in
Förvaring
Förvara Sodaörten i en plastpåse i kylen.

Zucchini, Squash, Courgette

Mat

Zucchini, squash eller courgette – kärt barn har många namn! Den gröna gurkliknande zucchinin är egentligen en omogen frukt från pumpafamiljen och den finns i både gröna och gula varianter, och i runda och avlånga former.

Zucchini är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.

Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.

Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.

Förvaring
Håller vanligtvis 1-2 veckor i kylskåp, i en plastpåse eller behållare.

Stjälkselleri/Blekselleri

Mat

stjälksellerin som också kallas blekselleri, är en släkting till rotsellerin men på stjälksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary. I matlagningen passar den fint i grytor och soppor. Ljusa stjälkar har mildare smak. Även bladen kan ätas. Stjälkselleri passar med exempelvis tomat, morot, citron, äpple, päron, lök, vitlök, linser, nötter, soja, vinäger, buljong, grönmögelost, fisk och bacon.

Förvaring

Förvara stjälkselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad stjälkselleri går bra att frysa.

Störbrytböna

Mat
Störbrytbönan har långa och tunna bönskidor. Alldeles färska bönor innehåller lektin som kan ge ont i magen, så bönorna ska kokas innan man äter dem.

Störbrytbönor kan med fördel blancheras (koka upp en kort stund) och ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano.

Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt.

Det finns nästan inget tråkigare än bönor som tillagats för länge. Om bönan är rätt tillagad ska de ha kokat kort tid (och eventuellt läggas i isvatten direkt efter kokningen), så att de bevarar sitt tuggmotstånd. Sedan, när man väl fått till bönorna, kan de blandas i allsköns grönsallader


Förvaring
Förvara färska bönor i en lufttät behållare i kylen, men de ska helst ätas alldeles nyskördade!

Störvaxböna

Se störbrytböna.
Vaxbönor är i praktiken detsamma som brytbönor, förutom att vaxbönornas långsmala baljor är gräddvita (vaxvita),

Tatsoi

Mat

Bladen kan användas färska i salladen eller tillagade likt spenat.

Tatsoi-blad mår bäst av kort tillagningstid och kan därför med fördel tillsättas allra sist i varma rätter. Råa tatsoi-blad kan också användas i sallader för att ge extra smak. Stjälkarna på tatsoi smakar också riktigt gott, t.ex. i en wok. Skiva stjälkarna på snedden och stek ihop med massor av citronsaft, sesamolja, vitlök, salt och peppar – var inte rädd för att krydda tatsoi-stjälkarna ordentligt, de tål det.

Förvaring

Tatsoikål håller i 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåp.


Tomat

Mat
Tomater har ett stort användningsområde. Färsk som ingrediens i sallader och tillbehör till maträtt, med fördel även stekt eller gratinerad. Som mosad eller puréad används den i grytor, soppor, gratänger, såser, pizzapålägg, köttfärsröra m.m. och som kryddsås flitigt använd som smaksättare. Juice används som ensamdryck eller i drinkar t.ex. Bloody Mary. Omogna (gröna) tomater kan syltas och används som pickles eller med fördel stekas i olivolja med citron.

Förvaring
Förvaras i 11-14°C, eller i rumstemperatur. Ej i kylskåp. Tomater är känsliga för kyla.

Vintersquash

Mat
Vintersquash är en annan art än sommarsquash (undantag finns) och kallas så för att den går utmärkt att lagra. Inte bara över vintern utan, vid rätt behandling, upp till ett år för vissa sorter.
Vintersquash uppfattas som en ganska ny grönsak av de flesta. Men redan på slutet av 1800-talet fanns det flera sorter i handeln i Sverige. Av någon anledning försvann de flesta efter första världskriget och glömdes bort.
I vårt klimat där vi måste kunna lagra grönsakerna över vintern, borde vintersquash vara en självklarhet. Den är dessutom extra värdefull med sitt höga näringsinnehåll och sin delikata smak. Köttet är kraftigt gult till mörkt orange, sött, mer eller mindre fiberfritt och mycket matigare än hos sommarsquash och pumpa. Det är vitamin- och mineralrikt och har samma vatteninnehåll som t.ex. morot. Smaken påminner närmast om sötpotatis. Fruktköttet används t.ex. till soppor, grytor och som ugnsstekt men kan också användas i desserter och mjuka kakor.
Förvaring
Lufttorkas i 25-30 grader i ca 10 dagar. Kan därefter förvaras inomhus hela vintern.

Vitlök (ung)

Mat
Färsk är den mildare än vanlig. Testa att grilla, fräsa eller som salladslöken småhackad färsk i sallader. Använd även blasten. bästa tipset är att göra en färsk vitlöksaioli där man mixar ned hela blasten i olja, sila och använd när du gör aiolin.
Förvaring
Färsk vitlök tål inte någon längre förvaring.
Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.