En tomat är en tomat (för det mesta i alla fall), men vad gör en med en kålrabbi? Går det att göra något annat med purjolöken än att använda den som smaksättare i soppor? Och hur förvaras fänkålen bäst? Här har vi samlat lite tillagningstips och information
om förvaring för bäst hållbarhet.
Mat
Basilika är en omtyckt krydda i stora delar av världen.
Använd bladen i rätter med tomat, på pasta, fisk, gröna sallader och finhackad i couscous och andra kornsallader. Självklar är numera också den klassiska peston där du blandar basilika med olivolja, pinjekärnor, havssalt, parmesanost och vitlök. I varma rätter ska du först blanda ner basilikan precis innan servering eftersom värmen förstör bladens smak och arom.Förvaring
Klippt eller plockad basilika ska förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och ätas inom ett par dagar.
Mat
Alla sorters betor kan ätas såväl råa som ugnsbakade, stekta och kokta. Testa färska kokta rödbetor med en rivig senapsdressing och hyvlad parmesan – det är en delikatess. Eller riv rödbetor och morötter och blanda till en råkost som fullkomligen exploderar i färg. Gillar du inlagda rödbetor så lägg in dem själv – det blir så mycket godare!
Och förresten: Släng inte bort blasten från nyskördade rödbetor! De späda bladen smakar gott och blir dekorativa i en sallad.
Förvaring
Förvara rödbetor mörkt och svalt, helst i en lufttät behållare.
Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor, och man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnaderna. I början smakar all chili bara starkt, men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de subtila smaknyanserna. Chili smakar också olika beroende på om den är färsk eller torkad. Prova dig fram – men var försiktig!
När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta händerna med detsamma, för det gör riktigt ont att få chilisaft t.ex. i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i frön och fröfästen, så älskar du hetta kan du låta fröna vara kvar när du gör i ordning din chili.
FörvaringFärsk chili håller bäst i kylskåp. Packa in frukterna i hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor.
I rått tillstånd trivs fänkål i sallader, gärna ihop med t.ex. hackade aprikoser, plommon, rostade nötter och en god, stark och syrlig oljedressing. Vill man göra det enklare för sig är det bara att skära fänkålen i skivor och marinera dem i en blandning av lite god olivolja, citronsaft, dill och havssalt. Skiva gärna fänkålen lövtunt på mandolinjärn och lägg de råa fänkålsskivorna i iskallt vatten innan de blandas med övriga ingredienser så blir de ännu krispigare. Den dillaktiga blasten kan användas som grön topping, även den med toner av lakrits.
Använder du fänkålen i varma rätter kan den fungera som sommarens ”rotfrukt” i grytor, eller lätt ångad och marinerad som tillbehör till pastarätter. Ångade tärningar av fänkål är också jättegott i t.ex. couscous och bulgur som tillbehör till fisk. I Italien är en fänkålsklassiker att ånga den mör och därefter gratinera med parmesan under ugnsgrillen.
Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.
Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.
Mat
Piplöken är en perenn som har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Denna härdiga lök kallades i Norrland vinterlök eller kållök. Det är en primör som grönskar tidigt. De kraftiga stråna kan användas färska eller tillagade till det mesta - särskilt gott till alla slags äggrätter. Också blommorna är ätbara och läckra att strössla i sallader av alla slag.
Förvaring
Överskott kan skivas och frysas in för användning året om. Man kan också torka hackad lök och använda i bordssalt.
Mat
I pajer och kakor, rabarbersaft, som kompott till stekt kyckling eller i hemkokt marmelad.
Förvaring
De röda och gröna rabarberstjälkarna har ett par dagars hållbarhet i rumstemperatur. I en lufttät behållare i kylskåpet kan de däremot hålla några veckor.
Mat
Smaken är kraftfull, lätt sötaktig, som ibland kan bli alltför stark för att passa som råkost. Den kommer bäst till användning i soppor och grytor. Den kan också skäras i skivor, förvällas eller stekas som vegetariska biffar. Rotselleri skalas genom att halvera den och sedan skära bort den bruna utsidan med kniv.
Rotselleri passar exempelvis med rökt lax, lammfiol, skinka, majonnäs, ingefära, valnötter, grönmögelost.
Förvaring
Förvara rotselleri i kylen, gärna i plast eller
i en lufttät behållare. Puread, förvälld eller tillagad rotselleri går bra att frysa.
De flesta rättikor har ett lite grovt skal och måste därför skalas innan tillagning. Ät rättika rå skuren i stavar på samma sätt som rädisor, använd den i en sallad eller riv den och blanda med en krämig, lite sötare dressing. Rättika kan också få puttra med i grytor eller soppor.
Rättikan är populär i de japanska och kinesiska köken, låt dig gärna inspireras av dem! Prova t.ex. att skära rättikan i lövtunna skivor och vänd dem med en dressing av olja, vinäger, finhackad chili och ingefära. Ät till sushi eller stekt fisk.
FörvaringAnvänds som smaksättare
i sallad eller i wok.
Jag brukar finhacka
bladen och göra en sallad
tillsammans med grönkål,
lite citron, honung,
saltade jordnötter och
crème fraiche eller liknande.
Förvaring
Bör liksom andra färska
bladgrönsaker förvaras i en
lufttät behållare eller i ett
glas med lite vatten i
kylskåpet.Hållbarheten är 4-5
dagar om du vill ha kvar
maximal smak. Men du kan också
hacka och frysa in.
Mat
En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat.
Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen. Det lättaste sättet att äta välsmakande grönkål på är att strimla eller hacka bladen grovt och göra en sallad med apelsintärningar, rostade nötter och en god dressing – gärna med lite honung, apelsinsaft och olivolja.
Förvaring
Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.
Zucchini, squash eller courgette – kärt barn har många namn! Den gröna gurkliknande zucchinin är egentligen en omogen frukt från pumpafamiljen och den finns i både gröna och gula varianter, och i runda och avlånga former.
Zucchini är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.
Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.
Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.
Förvaringstjälksellerin som också kallas blekselleri, är en släkting till rotsellerin men på stjälksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary. I matlagningen passar den fint i grytor och soppor. Ljusa stjälkar har mildare smak. Även bladen kan ätas. Stjälkselleri passar med exempelvis tomat, morot, citron, äpple, päron, lök, vitlök, linser, nötter, soja, vinäger, buljong, grönmögelost, fisk och bacon.
Förvara stjälkselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad stjälkselleri går bra att frysa.
Störbrytbönor kan med fördel blancheras (koka upp en kort stund) och ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano.
Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt.
Det finns nästan inget tråkigare än bönor som tillagats för länge. Om bönan är rätt tillagad ska de ha kokat kort tid (och eventuellt läggas i isvatten direkt efter kokningen), så att de bevarar sitt tuggmotstånd. Sedan, när man väl fått till bönorna, kan de blandas i allsköns grönsallader
Mat
Bladen kan användas färska i salladen eller tillagade likt spenat.
Tatsoi-blad mår bäst av kort tillagningstid och kan därför med fördel tillsättas allra sist i varma rätter. Råa tatsoi-blad kan också användas i sallader för att ge extra smak. Stjälkarna på tatsoi smakar också riktigt gott, t.ex. i en wok. Skiva stjälkarna på snedden och stek ihop med massor av citronsaft, sesamolja, vitlök, salt och peppar – var inte rädd för att krydda tatsoi-stjälkarna ordentligt, de tål det.
Förvaring
Tatsoikål håller i 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåp.